2015/10: Tasarım Öğretimi Diye Bir Şey / Arredamento Mimarlık / Dosya

Kasım 11, 2015 § 1 Yorum

ARMIM EKIM 2015 DOSYA TASARIM UZMANLIK 54-63-1 ARMIM EKIM 2015 DOSYA TASARIM UZMANLIK 54-63-4 ARMIM EKIM 2015 DOSYA TASARIM UZMANLIK 54-63-6

Sorular:

  1. mimari tasarım bir uzmanlık alanıdır, çünkü…..
  2. mimari tasarım eğitimi bir uzmanlık alanıdır, çünkü….

Yanıtlarım:

  1. Mimari tasarım bir uzmanlık alanıdır, çünkü mimari tasarım; bilgi, koşullar ve aktörler arasında ilişki ve süreç kurma işidir. Bilgi, beceri, deneyim ile kurulacak bu süreçler bununla yeterli kalmaz, mimarın da parçası olduğu daha büyük bir organizasyonun parçası olarak işler.Bu bağlamda farklı bilgi alanları ve koşulları sentezleyen mimari tasarım süreçleri, özgün olduğu kadar ilişkisel bağları güçlü kılabildiği oranda da başarılıdır.
  2. Mimari tasarım eğitimi bir uzmanlık alanıdır, çünkü öngörülenin aksine konusunda başarılı mimarlar ya da akademisyenler tarafından aktarılamayacak kadar da pedagojiktir. Konunun akademik ya da mesleki bilgi ve deneyimle de doğrudan bir ilgisi yoktur. Mimarlık eğitimi profesyonel ortamın gerektirdiğinin aksine bireysel üretimlere dayalıdır. Temel olan; mimar adayının birey olarak koşullar karşısındaki süreç kurma becerilerini geliştirmesidir. Bu da bireylerin kendi potansiyellerini ve meraklarını bu alanda nasıl geliştireceğine dair doğru ilişki biçimlerinin üretilmesini talep eder. Mimarlık eğitimi bu anlamda bireysel üretimleri geliştirip, zenginleştirecek ortam kurma becerisidir. Mimarlık bilgi alanı içinde doğrudan aktarıma / öğretilmeye açık konular yer alsa da mimarlık öğretilemez, keşfedilir. Mimari tasarım eğitimi bir uzmanlık alanıdır çünkü bu keşfi yaratacak ortam/ları ve bireysel üretim biçimlerini geliştirecek doğru iletişim biçimlerini talep eder. Bu ortamlarda her defasında yeniden kurulacak, çeşitlilik üretecek;  öğrenilmiş zekâların üretimlerini değil, kendi zekâsını kullanabilen bireylerin kendini inşa etmesi gereklidir.

Boğaçhan Dündaralp

 

Tüm dosyayı ve yanıtları okumak için: ARMIM EKIM 2015 DOSYA TASARIM UZMANLIK 54-63

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

§ 1 Responses to 2015/10: Tasarım Öğretimi Diye Bir Şey / Arredamento Mimarlık / Dosya

  • Ahmet Ergelen dedi ki:

    İki can alıcı soru… Cevaplardan yola çıkarsak, bir stüdyo projesi sürecinde mimarlık adayı ile ‘hocası’nın beraberce bir tasarım deneyimini yaşamaları beklentimiz olmalıdır, diyebilir miyiz?

Yorum bırakın

What’s this?

You are currently reading 2015/10: Tasarım Öğretimi Diye Bir Şey / Arredamento Mimarlık / Dosya at boğaçhan dündaralp.

meta