2017/07: İzmir ve Tasarıma Dair Özyaşamöyküsel Notlar/ H.Cenk Dereli / Manifold

Şubat 26, 2018 § Yorum bırakın

İzmir  ve Tasarıma Dair  Özyaşamöyküsel Notlar:

Yazar: H.Cenk Dereli

manifold-cd-03-izmir-02-rev-

“… 2012 yılının ilk aylarıydı. Program yapımcılarından biri olduğum Açık Radyo Açık Mimarlık programı sonrası mimar Boğaçhan Dündaralp ile sohbet ediyorduk. Dündaralp, İzmir’de mimarlık eğitimini tamamlayıp İstanbul’a gelmiş ve profesyonel hayatını burada kurmuş bir İzmirli. O sıralarda kendisi, bugün İzmir Deniz olarak bilinen ancak o günlerde, Kıyı Tasarım Projesi olarak anılan kentsel tasarım projesinin içinde yer alıyordu. Büyükşehir Belediyesi 2011 Tasarım Forumu’nda vurgu yapıldığı gibi tasarımın önemini ve gündelik hayata getirebileceklerini tasarlanmış ve iyi uygulanmış kamusal mekânlarda kentliye göstermek görüşünü hayata geçirmek için bu projeyi başlatmıştı. İzmir kent merkezinin Körfez kıyı hattı, dört parçaya bölünmüştü. Her bir parça başında bir koordinatörün bulunduğu tasarım ekibinin sorumluluğundaydı. Dündaralp bu gruplardan, mimar Nevzat Sayın’ın koordinatörü olduğu Alsancak çalışma grubunda yer alıyordu. Radyo kaydı sonrası, kapsamı hayli heyecan verici olan bu İzmir projesinin detaylarını konuştukça yerimde zor oturduğumu ve bu hislerin tasarım süreci ve tartışma toplantılarının parçası olduğum süre boyunca kuvvetlenerek devam ettiğini hatırlıyorum.manifold-cd-03-izmir-10-07

Mimarlar, endüstriyel tasarımcılar, peyzaj mimarları, denizbilimciler, ulaşım uzmanları vb. çok farklı alanlardan yaklaşık yüz meslek profesyonelinin parçası olduğu bu proje, tasarım, tartışma ve uygulama süreçleri açısından yerel yönetimlerin önayak olduğu örnek bir proje olarak tekrar tekrar incelemeye değer bir süreç yarattı. Projenin güncel durumunu izmirdeniz.com adresinden takip etmek ve bölgelere göre projeleri incelemek mümkün.

manifold-cd-03-izmir-03

Proje süresince mimarlıktan yola çıkıp bambaşka alanlara vardığımız keyifli tartışmalar yapma fırsatı bulduğum Boğaçhan Dündaralp’ten hem mimarlığa hem de kendime dair pek çok şey öğrendiğimi ve Nevzat Sayın’ın da dahil olduğu uzun proje tartışmalarının ve toplantı yolculuklarının da ayrı bir keyif olduğunu tarihe not düşmeliyim…”

yazıları okumak için:

https://manifold.press/izmir-ve-tasarima-dair-ozyasamoykusel-notlar-birinci-bolum

https://manifold.press/izmir-ve-tasarima-dair-ozyasamoykusel-notlar-ikinci-bolum

https://manifold.press/izmir-ve-tasarima-dair-ozyasamoykusel-notlar-ucuncu-ve-son-bolum

Tagged: , , , , , , , ,

Yorum bırakın

What’s this?

You are currently reading 2017/07: İzmir ve Tasarıma Dair Özyaşamöyküsel Notlar/ H.Cenk Dereli / Manifold at boğaçhan dündaralp.

meta